Biografie

Virginia Wolleswinkel (12-01-1992) studeert sinds september 2014 altviool aan het Koninklijk Conservatorium bij prof. Mikhail Zemtsov. Daar zal zij, als alles goed gaat, dit jaar afstuderen en eventeel doorgaan in de master, want uitgeleerd ben je in dit vak nooit, zo is een belangrijk boodschap meegekregen in al die jaren studie.

Zo begon Virginia al vroeg met vioolspelen. Toen een andere leraar haar liet kennismaken met de altviool ging er een nieuwe wereld open. Gedreven door de diepe warme klank en neiging naar de cello ging zij op zoek naar een instrument en eenmaal gevonden kon de viool meteen de deur uit. Een andere deur ging open en wel die van de liefde voor samenspel. Vanaf toen heeft zij onophoudelijk opgetreden in zeer variërende ensembles, van kamermuziek (of alleen met piano) en kleine kamerorkesten tot (jazz/pop)bands en grote symphonie-orkesten. Hierdoor heeft zij de kans gekregen niet alleen in grote concertzalen te spelen in binnen –en buitenland, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam, maar ook in festivals en in radio –en tv-opnames, zoals ‘Vrije Geluiden’ en ‘Opium op 4’.

Vanuit een enorme behoefte deze passie te delen probeert Virginia zich ook te ontwikkelen op het gebied van onderwijs. Zij heeft nog niet heel veel ervaring met lesgeven maar hoopt binnenkort haar kennis en inspiratie door te kunnen geven aan meer leerlingen.

De eerder genoemde behoefte aan een diepe verdragende klank maakt dat Virginia recent op zoek is gegaan naar een beter instrument, een instrument dat zo dicht mogelijk bij de cello zou staan. Na lang zoeken kwam de Italiaanse bouwer Ivan Cabassi op haar pad van wie zij nu een altviool bespeelt, gemaakt in 2014, dat voldoet aan alle wensen.

Virginia volgde lessen en masterclasses bij o.m. Julia Dinerstein, Ilan Schneider, Garth Knox, Prunella Pacey, Hans Eijsackers, Katherine Routley, Viola de Hoog, Asdis Valdimarsdottir, Alexander Zemtsov, Stefan Gartmayer, Sebastian Koloski en Martyn van den Hoek en nam deel aan het Francigena International Arts Festival in Italië, Musica Arvenzis in Slowakije, Kamermuziekfestival Schubert aan de Waal en Venice Music Master in Venetië.